Info

Reisepodden

Reisepodden er en podcast for alle som elsker å reise - enten det er på storbyhelg, sydenferie eller et skikkelig eksotisk eventyr. Programlederne er Lena Ronge, Caroline Korsvoll og Gjermund Glesnes, og utgiver er Cloud Media Service.
RSS Feed
Reisepodden
2016
June
May
April
March


All Episodes
Archives
Now displaying: 2016
Jun 30, 2016

Endelig er sommerferien her! Men blir slettes ikke vellykket helt av seg selv. Eller sagt på en annen måte: Det fins mange måter du kan ødelegge den på.

I denne episoden ser vi litt humoristisk på ferie og reising, ved rett og slett å gå gjennom noen sikre måter å ødelegge enhver reise. Du får også høre om bilferie i Afrika og feriesex.

Jun 23, 2016

Kysset Gjermund en sjiraff eller hva var det egentlig som skjedde? Og klarer Lena å ri en hest i bedugget tilstand? Dette er noen av spørsmålene du får svar på i Reisepoddens episode om ferie med dyr.

Du får blant annet høre om rideferie i Sør-Afrika, Tyrkia og Peru, eselridning og kamelridning i Jordan og Egypt, kos av koalabjørner og løver - og sjiraffer, da selvsagt.

Jun 16, 2016

Italia har helt fantastisk mat, men også mange uskrevne regler. Vi fikk besøk av italieneren Vincenzo Lauri for å forklare ting som:

Når skal du drikke cappuccino, og når er det (ifølge italienerne) helt feil? Hvilken pasta skal du velge? Hva med lokale spesialiteter? Og hvor får du aller best pizza? Du får også et skikkelig godt tips til vinturisme i Italia.

I tillegg får du høre om kobebiff i Japan og litt om å bestille bord på de beste restaurantene når du er på reise.

Jun 9, 2016

Du har lange reiser og korte reiser - og så har du reisen til Tove Voss. Reisebransjens "Grand Old Lady" har jobbet med reise i 52 år (!) og er still going strong. I denne episoden forteller hun om reising før og nå, og også om sine nye spesialiteter: Elvecruise og militærhistoriske reiser.

Du får også høre om å besøke Tsjernobyl, og om sommerens tettpakkede spanske strender.

Jun 2, 2016

Fra Amazonas til hvite strender på Ilha Grande eller Copacabana i Rio de Janeiro; Torkjell Leira har vært "overalt" i Brasil. Her forteller forfatteren av boka "Brasil - kjempen våkner" og bloggen Brasileira det meste du trenger å vite før en reise til kjempelandet i Sør-Amerika.

Og hvis du ikke har vært der tidligere, vil du garantert drømme om å reise dit nå.

Du får også tips til hvor du bør reise i Russland, og kanskje like nyttig: Et godt tips til hvordan du skal "overleve" drikkepress når du er der.

May 26, 2016

Hvorfor komme raskt frem når du kan nyte hele turen? Det tenker i hvert fall Sigrid Elsrud, som driver Togbloggen.

Hun er episodens gjest, og forteller om togreiser både med familien og alene. Hun gir også generelle og spesielle tips til å reise med tog, snakker om fordeler og ulemper med Interrail - og vi snakker om togreiser på så ulike steder som Alpene, Spania, Vietnam, Kenya og Mauritania.

Ellers diskuterer vi spørsmålet vi alltid får når vi henter ut leiebilen: Bør vi tegne ekstra forsikring?

Det sponsede innslaget handler om trening på ferie - hvordan får du til å trene i varmen?

May 19, 2016

Skal du til Kreta i sommer? Få kjenner øya bedre enn Mona Langset. I denne episoden deler hun sine aller beste tips til den greske øya. Du får høre om alt fra morsomme ting for barna til koselige landsbyer, fine fotturer og deilige strender.

Du får også tips til Paris, daycation og hvordan du kan skaffe deg pass i tide til sommerferien, og et sponset innslag om ferie med barn.

May 12, 2016

Hvis du virkelig vil slappe av, bør du reise til en øy. Her deler vi fem av våre favoritter: Du får høre om franske Korsika, Sardinia og Ponza i Italia, Bisevo i Kroatia - og lille Litløy i Vesterålen.

Du får også gode tips til rundreise i Sør-Afrika og Lena svarer på spørsmålet: Hvordan unngår du jetlag?

I tillegg gir vår sponsor Ving tips til hvordan du kan gjøre ferien litt mer spennende når du reiser med barn.

May 5, 2016

Vi nordmenn elsker storbyhelger. Men hvorfor velge de aller største? Det er gode grunner til å heller reise til en mindre – og mindre kjent – storby. Her får du høre om to av våre favoritter: Bilbao og Brighton.

Vi snakker også om de beste restaurantene langs norskekysten, og hvordan vi går frem for å finne de aller beste tipsene når vi er ute på reise. Det sponsede innslaget handler om hvorfor noen reisemål blir populære mens andre ikke. Detaljer for episoden finner du på nettsiden vår

Apr 28, 2016

Vi nordmenn elsker København, og vi elsker Danmark. Enten det er guttetur eller familietur, og om ferien legges til kroer eller et sommerhus langs stranda.

I denne episoden deler Julie Ryland fra Visit Denmark sine beste tips til København og resten av Danmark. For som hun sier: Selv om du tror du kjenner landet godt, har det mye mer å by på enn de fleste av oss aner. Du får også høre om roadtrip i USA og troverdigheten til TripAdvisor.

Apr 21, 2016

Gunnar Garfors har reist til alle verdens 198 land, målrettet og ved siden av full jobb. Og han er ikke alene. Så hva var mer naturlig enn å invitere ham i studio for å spørre:

- Hva er det som driver disse superreiserne?

Han forteller også mye om hva han har lært av å reise til 198 land, blant annet hvorfor han aldri bruker guidebok, og hvordan han har råd til å reise så mye. Han tar oss også med på mellomlandinger i Vatikanstaten, Sunnfjord, Kirgisistan, Turkmenistan - og amerikanere på tur.

I tillegg får du gode tips til hvordan du kan pakke mindre, og får høre litt velfortjent ris til en kjip regel på noen flygninger.

Apr 14, 2016

I denne episoden handler det om familieferie. Hvordan lykkes du med ferien når du reiser med små barn? Og hvor mye får du egentlig slappet av når familiens ungdommer skal være med på ferie, og det hele egentlig føles mer som å drive et pensjonat?

Podcasten reiser også innom om et skikkelig herlig sted i Sør-Thailand, Khao Sok nasjonalpark, en kul nettside hvis du vil reise til Tyskland, og den mest barnevennlige bydelen i Berlin, Prenzlauer Berg. Og til slutt forteller Lena om en skikkelig nedtur hun opplevde på vei til Athen...

Apr 7, 2016

Oslo er for de fleste av oss det aller nærmeste stedet å reise på storbyhelg. Er den også blant de beste? Ja, mener Karianne Bjellås Gilje, som har skrevet guideboka "Oslo" med 100 unike opplevelser i hovedstaden.

I denne episoden deler hun noen av sine beste Oslo-tips, i tillegg får du høre tips fra Facebook-følgerne og Reisepoddens egne.

For de som drømmer om å reise litt lenger vekk, byr episoden også på info om blomstring i Tokyo og hvor du finner de aller beste pintxosene i San Sebastian. Du får også høre om en flau blemme fra den amerikanske delstaten Rhode Island.

Så spenn sikkerhetsbeltene og bli med på ferden! 

(Takk til Per Sollerman for tillatelse til å bruke bildet, og The Little Hands of Asphalt for tillatelse til å bruke musikken.)

Mar 31, 2016

Storbyer er nok en gang tema i Reisepodden. Denne gang handler det om to litt mindre nedtråkka storbyer, Valencia og Hanoi - hvor fantastiske opplevelser og masse god mat venter alle som reiser dit. Hva og hvor får du vite i podcasten. Blant annet forteller Lena om hvor hun fikk sine faste latterkramper da hun besøkte Hanoi.

Ellers kan du høre om Sven Henriksens favoritter i Paris, få tips til en rundreise til fantastiske italienske byer og besøk hos urfolk i Amazonas. Samt høre litt om hvorfor grensekontrollen inn til USA ikke er noe høydepunkt.

Mar 27, 2016

New York og London er de to aller mest populære storbyene blant nordmenn. Så hva er naturlig enn å snakke om de to? Vi fikk besøk av skuespiller og dramatiker Sven Henriksen for å snakke om sitt New York - med sine "hemmelige" tips til ukjent restauranter, bistroer, kafeer, musikaler og gode utflukter up-state.

I tillegg får du høre om de beste markedene i London samt noen av den engelske hovedstadens alternative guidaturer, strandliv i Karibia og seilbåtferie i Sporadene i Hellas.

Mar 17, 2016

Endelig er det påskeferie! Skal du på fjellet, ved sjøen eller ta turen til en storby i år? 

Reisepodden har litt av hvert i ermet i denne episoden - både om ferie for nyskilte, New York og påske i Spania, Portugal og Hamburg. Jo, og så Moss, da. 

Vi har også fått besøk av Ingvild Lundeberg Bakke fra DNT. Hun kan gi deg hotte tips om du reiser alene, med kjæresten eller unger på tur i den norske fjellheimen.

Uansett, fyll påskeegget og bli inspirert!

Og hvis du vil gi oss en påskegave: Vi blir veldig glade hvis du rater oss i iTunes.

Mar 10, 2016

Hvor vil nordmenn reise i sommerferien 2016? Hva er de hotte landene, og hvilke utslag gir terrorfrykt og svak krone?

Hva bør man gjøre i Kambodsja, og fins det gode råd mot flyskrekk?

Det er spørsmålene i denne episoden, før de tre reisepodderne forteller om sine absolutte favorittsteder – med begeistrede tips til København, Bangkok og Roma som resultat.

Beste reisemål i 2016?

Hva som er beste reisemål i 2016 er en vanskelig øvelse. Gjermund har samlet listene til 8 forskjellige reiseredaksjoner, men de til sammen 112 tipsene fordeler seg på 90 forskjellige steder! 

For nordmenn vil også kronekursen spille inn. Den vil gjøre utenlandsferien dyrere, men bransjen tror selv at folk heller vil droppe langhelgen til en storby enn selve sommerferien, sier Caroline.

5 land som er hot eller not

Albania: Apollo begynte med direktecharter dit i fjor sommer, og landet er definitivt en trenddestinasjon. Ferien blir billigere enn i andre Middelhavsland, men landet er fortsatt litt røffere og mindre polert.

Norge: Kronekursen har ikke noe å si for nordmenn i Norge. Lena tipser om overnatting på Litløy fyr i Vesterålen. Les reportasje her.   

Hellas: I år er det ingen frykt for statskonkurs, men flyktningstrømmen kan gi nok drepe litt av gleden for mange. Dra likevel, oppfordrer Reisepodden!

Kanariøyene opplever ifølge Aftenposten turistsvikt blant nordmenn. Det beklager Lena. – Dra til Las Palmas, det er en kul storby som ikke er veldig preget av turisme og med varme hele året.

Tyrkia er et annet sted som sliter, på grunn av terrorfrykt. – Jeg hadde kanskje ikke dratt til Istanbul eller tatt inn på all inclusive-hotell, sier Gjermund.

Tips: Lykiske vei i Tyrkia

Han tipser derimot om et område i Tyrkia som han mener er like trygt som overalt ellers: Området Lykia vest for Antalya har massevis av historie – Sankt Nikolas, «julenissen» var biskop i Myra, og flere antikke ruiner. Området har også flott natur og fotturen Den lykiske vei som er regnet blant verdens beste. Les mer om Lykia her.

Tips: Kambodsja

Hvis Tom fikk én million kroner, ville han reist til Phnom Penh og kjørt tuktuk.

Phnom Penh er ikke noen veldig vakker by. Men dra til Angkor Wat, råder Caroline og anbefaler å stå opp tidlig nok til å se den fantastiske soloppgangen. For å få med deg mest mulig bør du leie en (moped)sjåfør for en dag, så kan du nyte dagen ruinene av det som en gang var Kambodsjas hovedstad.

Hun anbefaler også å ta en tur ut til Phu Quoc Island i nabolandet Vietnam, men svært nær den kambodsjanske grensen. Her er det noen helt fantastiske strender! Ta en tur med sykkeltaxi rundt på den lille øya, en båttur med dykking og bading eller spis et nydelig måltid for under en femtilapp! Vårrullene du får her, får du ingen andre steder. Namnam, sier Caroline.

Råd mot flyskrekk

En lytter har sendt Reisepodden spørsmål om hvilke råd som fins mot flyskrekk. Her vet Lena svar:

Si fra med en gang du kommer om bord og gi beskjed om hvilket sete du sitter på. Be dem gi beskjed til de andre i kabinen. Vi er veldig vant til denne type informasjon. Ved at vi får beskjed gjør det det lettere for oss å gi deg støtte underveis hvis det skulle oppstå noe som turbulense og liknende. Dersom du flyr sjelden: Ta en halv Valium, men hold deg helt uten alkohol. Ellers er et godt råd å ta et kurs! Se denne videosnutten.

Reisepoddens favorittsteder

Hvor reiser vi tilbake gang på gang på gang? Her er de tre faste poddernes svar:

Barnevennlige København

København er en super by (også) for barnefamilier, sier Caroline. – Dropp masete flyplasser og ta heller DFDS-båten til København, og slipp unna sikkerhetskontroller og lange køer. Oppgradér gjerne lugaren din så får du bedre senger og bedre plass. det er verdt pengene. Vel fremme i Kongens by anbefaler vi barnefamiliene en tur til Tivoli, så klart, som forøvrig er like gøy for voksne som for barn. Her er det blant annet mange bra restauranter og butikker.

– Et av Københavns beste sildesteder, Grøften, ligger også i Tivoli, skyter Lena inn. 

Av museer er både Believe it or not (passe sært og grotesk) og Guinness world records museum gøy for ungene. Ellers er selvsagt sykling et must i København, og hvis det er sol så bør dere ta turen ut til Amager strand.

http://www.ripleys.com/copenhagen/

Lenas tips til Bangkok

Bangkok er verdens aller deiligste by å være i, forteller Lena, som sier elsker luktene og fargene i den thailandske hovedstaden. – Spis gatemat, du kan spise overalt, jeg har aldri blitt matforgiftet. Og du kan ta en drink på Oriental Hotel og føle du er i en James Bond film, dra på taket på Banyan Tree og se solnedgangen, og dra ned på gata og spise en helt vanvittig god middag for en tier.

Lei sykkel og sykle med guide til steder du ikke kommer til ellers. Det ligger for eksempel en svær jungel bare 20 minutters sykkeltur fra den verste trafikken. Og ta 1,5 times thaimassasje med varme urter på Wat Pho-tempelet hvor den største tradisjonelle thaimassasjeskolen ligger.

Tips til kunstbyen Roma

Første gang du er i Roma, bør du droppe noen av de store severdighetene. For det er så mange av dem at turen kan bli helt forferdelig, sier Gjermund om sin favorittby. Han tipser heller om Kapusinerklosteret i Via Veneto, mosaikkene i kirken Santa Maria in Trastevere – midt i restaurantområdet Trastevere – og den franske kirken San Luigi dei Francesi – midt i turiststrømmen mellom Piazza Navona og Pantheon. – Der henger tre malerier av «gangsterrapperen» i barokken, Caravaggio, forteller han videre. Les om hans Roma-favoritter her

Og til slutt ukas nedtur

Biodrivstoff, blant annet til fly, kan ifølge NRK være lagd av palmeolje som dyrkes i nedhogd regnskog, har Gjermund hørt på radio.

Mar 10, 2016

Tips 1: Essex i England
I stedet for en langweekend i London, hvorfor ikke heller ta en biltur i Essex, bo på B&B og spise verdens beste østers? spør Lena. - Og når dere først er der, så dra til Maldon hvor dere kan smake på vannet der det kjente saltet kommer fra. Husk gummistøvler!

Fem tips i Sør-Amerika
Tips 1: Tango i Buenos Aires
- San Telmo er den eldste bydelen i Buenos Aires og hver søndag er det et stort gatemarked her. På fortauene danses det tango, og tangodans kan også sjekke ut tangoteatret El Viejo Almacén, sier Caroline.

Tips 2: Montevideo
I Montevideo, hovedstaden i Uruguay, bør du besøke en av byens veldig mange kafeer og barer. Noen av dem ser akkurat ut som de gjorde på 50-tallet! Gå også innom en «parrilla». Her får du verdens beste biffer!

Tips 3: Strendene i Rio de Janeiro
Copacobana har du sikkert hørt om, men sjekk også ut Ipanema. Her trenes, bades og flørtes det dagen lang. Stranda er delt inn i soner der hver sone har sitt klientell. Homsene møtes for eksempel i sone 8 1/2. Hipsterne går til sone 9. Turister og familier møtes i sone 10 og 11.

Tips 4: Amazonas
Et cruise på Amazonas koster litt, men opplevelsen av å gli langs breddene av regnskogen i en liten farkost rundt soloppgang, er formidabel.

Tips 5: Strendene på Ilha Grande
I Europa er enhver fin strand med behagelig badevann pakket av turister, men det er ikke tilfellet i f.eks. Brasil. Gjermunds tips er Ilha Grande, en tidligere fengselsøy med over 100 strender men nesten ingen fastboende eller turister. Og en gammel fengselsfugl som fortsatt bor på øya.

Skrekkens eksempler – reisepoddens nedturer

Nedtur 1: Gambia
Landet Gjermund aldri vil reise tilbake til, er Gambia. Etter hans mening fullt av forventninger om sexturisme, folk som vil lure deg – og et hotell hvor vannet ikke når opp til toalettene i andre etasje.

Nedtur 2: Kina
For Caroline er Kina lik sure folk som ville lure henne for penger, vond mat og eviglange bussturer. Lena syns derimot landet er topp! I hvert fall storbyene Beijing og Shanghai. Gå inn i de gamle hutongene, hvor du får fantastisk mat, tipser hun.

Nedtur 3: Cancun
Cancun i Mexico splitter panelet like mye. For Lena ble det en nedtur, men Caroline vet råd. Slik får du en perfekt ferie ved Ta turen nedover Maya-rivieran. Playa del Carmen er et turiststed, men er likevel ti ganger mer sjarmerende enn Cancun. Reis en time videre så kommer du til fantastiske Tulum. Her er det nydelige strender, eco chice hoteller, mye sunn og god mat og muligheter for retreats med yoga, pilates etc. Et ekte paradis!

Beste togtur med barn
Caroline slår et slag for NSBs tematog, hvor barn og voksne kan ta tematog med alt fra strikking eller spøkelseshistorier til gitarkurs. Sjekk ut alle tilbudene på NSBs sider. www.nsb.no/tematog

Ukas nedtur:
Star Tours nyhet babyklubb er ingen nedtur. Men at Aftenpostens artikkel om dette møtes med mange negative stemmer, blir ukas nedtur.

1